În urmă cu doar câteva săptămâni, înainte de apariția numeroaselor restricții și de extinderea coronavirusului, restaurantele erau cele care aduceau oamenii împreună, magazinele erau pline buluc, iar a merge la supermarket nu reprezenta cu adevărat o aventură.
Odată cu venirea acestei situații incerte de pe plan global date de extinderea coronavirusului, mulți dintre noi ne întrebăm cât de sigur este să comandăm mâncare de la restaurantele noastre preferate, precum și cât de sigur este să ne procurăm noi singuri alimentele direct din magazine.
Pentru asta, experții și cercetătorii din domeniu au făcut și încă fac cercetări cu privire la modalitățile de extindere a virusului, măsurile de precauție necesare de a fi luate de către populație, precum și gradul în care virusul se răspândește în diferite medii și în diferite condiții existente.
Dacă mergi la supermarket
Centrul European de Prevenire și Control (ECDC) a afirmat faptul că virusul se transmite prin contactul direct, de la o persoană la alta, în principal prin picăturile provenite din strănutul, tușitul sau respirația unei persoane infectate cu acest virus. În plus, există riscul ca pe lângă transmiterea virusului prin contactul direct cu o persoană infectată, aceste picături să transmită virusul și prin contaminarea anumitor suprafețe pe care acestea au căzut și pe care alte persoane le pot atinge. Așadar, mersul la cumpărături poate reprezenta un adevărat risc de îmbolnăvire cu acest virus, mai ales atunci când nu sunt respectate anumite reguli de igienă și de distanțare socială. Există astfel o serie de măsuri pentru a putea compensa riscurile existente mersului la cumpărături:
-păstrarea a cel puțin 2 metri față de alte persoane;
-spălatul mâinilor timp de minim 20 de secunde cu apă și săpun înainte și după cumpărături;
-folosirea metodelor de plată contactless;
-evitarea atingerii feței după mânuirea cărucioarelor, coșurilor de cumpărături și produselor.
Dacă comanzi mâncare la tine acasă
În ceea ce privește situația actuală din domeniul restaurantelor și al alimentației publice, multe dintre restaurante și-au regândit afacerea și au trecut la modelul afacerilor de food delivery, făcând livrări la domiciliu.
Până în prezent nu există dovezi cum că mâncarea și livratul mâncării ar putea fi asociată cu transmiterea virusului COVID-19. În plus, dacă măsurile de igienă din alimentație sunt respectate, există un risc minim de transmitere prin mâncare a acestui tip de virus.
Organizația Mondială de Sănătate (OMS) a emis o serie de recomandări incluzând sfaturi în ceea ce privește urmarea unor bune practici de igienă pe timpul preparării și manipulării mâncării, precum spălarea temeinică a mâinilor, dezinfectarea suprafețelor de lucru, gătirea cărnii în întregime și gătirea preparatelor la o temperatură adecvată.
Este mai sigur să comanzi mâncarea acasă sau să mergi la magazin pentru a-ți cumpăra produsele necesare?
Livrarea la domiciliu a alimentelor și preparatelor poate avea anumite avantaje față de procurarea alimentelor pe cont propriu:
-eliminarea riscurilor ce pot apărea datorită contactului cu un număr mare de oameni din locurile publice;
- un mai bun control asupra manipulării alimentelor datorită regulilor respectate din domeniul alimentației publice, în comparație cu manipularea produselor din magazin care pot fi atinse și de către ceilalți clienți.
În plus, o altă veste bună ne este dată de Benjamin Chapman, profesor și specialist în siguranța alimentară la Universitatea din Carolina de Nord. Acesta afirmă faptul că virusul are o probabilitate foarte mică de a supraviețui în sistemul digestiv, datorită acidității foarte crescute din stomac și a lipsei de receptori din acesta, pe care virusul să se poată dezvolta. Astfel, datorită ultimelor măsuri aplicate de restaurante și a avantajelor pe care acestea le prezintă față de cumpărăturile la supermarket, șansele îmbolnăvirii cu coronavirus prin mâncare preparată și comandată sunt aproape de zero.
Indiferent dacă comanzi mâncare sau mergi la magazin pentru a-ți procura alimentele, respectă regulile de igienă și prevenție, elimină contactul direct cu ceilalți, astfel încât să te protejezi pe tine și pe cei din jurul tău.